Schoorsteen

      No Comments on Schoorsteen

Schoorsteenveger

Een schoorsteen bestaat al sinds huizen bestaan. Vroeger werden vuren namelijk binnen in huis gestookt. De rook moest ergens het huis uit kunnen, daarom gingen de mensen kleine gaten in het dak maken. Daardoor kon de rook dan het huis verlaten. Al snel werd dit geƫvolueerd, waardoor de eerste schoorstenen ontstonden. Dit werd steeds beter aangepakt, totdat het huidige idee van de schoorsteen ontstond. Dit gebeurde door het ontwikkelen van de schouw. Hiermee kon de rook opgevangen en afgevoerd worden.

Een schoorsteen, hoe we hem nu kennen, werkt volgens twee principes. Het eerste principe is dat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Hierdoor kan de warme lucht afgevoerd worden. Dit kan makkelijk gebeuren door het plaatsen van een verticale kolom. Hierdoor wordt ook de rook met de warme lucht meegezogen. Het tweede principe is dat lucht dat over de schoorsteen waait, de lucht uit de schoorsteen opzuigt. Zo vermengt de lucht uit de schoorsteen zich dus met de lucht buiten.

Schoorsteenveger

Het vegen van je schoorsteen is erg belangrijk. Hiervoor kan je schoorsteenveger Hulst inschakelen. Een schoorsteenveger doet erg belangrijk werk. Dit is zo, omdat bij een roetophoping een brand in de schoorsteen kan ontstaan. Dit kan voorkomen worden door af en toe je schoorsteen te laten vegen. Veel mensen weten echter niet dat bij slecht onderhoud aan je schoorsteen een brand kan ontstaan. Jaarlijks breken er wel duizenden branden uit doordat er geen onderhoud aan de schoorsteen is uitgevoerd. Na het stoken van bijvoorbeeld hout, kolen of olie, blijft er een teerachtige laag achter binnenin de schoorsteen. Als je dan vervolgens de schoorsteen weer aansteekt, warmt dit teer weer op. Dit kan zelfs wel 500 graden Celsius worden! Hierdoor kan brand ontstaan.

Verhalen over de schoorsteen

Tegenwoordig hebben niet veel mensen meer een schoorsteen, omdat in de meeste nieuwbouwhuizen geen open haard meer aangelegd wordt. Toch geloven kinderen nog steeds dat de Pieten van Sinterklaas via de schoorsteen naar binnen komen om cadeautjes te bezorgen. Ook hier speelt het roet in de schoorsteen weer een rol, want hierdoor zouden de Pieten ook roetvegen op hun gezicht krijgen. Verder gaan er nog meer verhalen rond over de schoorsteen, want ook Klaas Vaak zou via de schoorsteen je huis binnenkomen. Klaas Vaak is een fictief persoon die zand in kinderen hun ogen zou strooien, zodat ze mooie dromen krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *