Klokken

      No Comments on Klokken

Klokken

Een klok geeft de tijd van de dag weer. De allereerste klokken die er bestonden, waren zonnewijzers. Dit was een soort bol met een pijl, ook wel stift genoemd. Deze stift gaf, door middel van het draaien van de aarde, met een schaduw ongeveer aan welke tijd het was. Hierna werd de klok steeds meer geëvolueerd, waarna het eerste slingeruurwerk uitgevonden werd. Dit is ook wel de eerste versie van de antieke klok hoe we die nu kennen. Door middel van een bepaald mechanisme wordt hiermee de tijd weergegeven. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel modernere klokken, die bijvoorbeeld werken op een satelliet. Ook hebben we tegenwoordig digitale klokken, waarop in digitale cijfers de tijd weergegeven wordt.

Antieke klokken

Een klok kan antiek genoemd worden, als het een oud sier- of gebruiksvoorwerp geweest is. Dit zijn dus alle klokken vanaf de 13e eeuw, want toen werd de eerste mechanische klok uitgevonden. Dit is dus oud, maar ook een meubelstuk dat diende als gebruiksvoorwerp en als pronkstuk in de woonkamer. Antieke klokken uit de 13e en 14e eeuw zijn te herkennen aan de gewichten. In de 15e eeuw werden de eerste mechanismes met veren in gebruik genomen. Pas in de 17e eeuw werden echt grote technologische veranderingen doorgevoerd in de klokken, waardoor ze meer en meer precies werden gemaakt. Wanneer zo’n antieke klok erg oud en bijzonder is, kan dit erg veel geld opleveren. Zo’n klok kan ook echt een pronkstuk in je huis zijn. Soms is het nodig om je antieke klok te laten repareren. Dit kan bijvoorbeeld bij antieke klokken Breda. Bij zo’n reparatie wordt ervoor gezorgd dat de klok weer terugkeert in hoe hij vroeger functioneerde.

Soorten antieke klokken

Er zijn verschillende soorten antieke klokken te onderscheiden. Zo is er bijvoorbeeld de wandklok, de staande klok, de tafelklok en de rijtuigklok.

Een wandklok is, zoals de naam al zegt, een klok die aan de wand hangt. Vaak is er bij de antieke wandklok een slingermechanisme ingebouwd. Voorbeelden van een wandklok zijn de stoelklok of de lantaarnklok.

Een staande klok is een klok die op de grond staat. Bij zo’n staande antieke klok zit ook vaak een slingermechanisme ingebouwd. Een staande klok is ook erg groot en vaak dus ook erg mooi versierd, aangezien het goed te zien was in de woonkamer.

Een tafelklok werd gebruikt om op tafel te zetten zodat je snel en makkelijk de tijd kon zien, als je bijvoorbeeld aan het eten was.

Een rijtuigklok werd gebruikt om mee te nemen in een rijtuig. Deze rijtuigklokken hadden vaak een handgreep om vast te houden. Ook hadden ze een etui waar ze in bewaard konden worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *