De oliebol

      No Comments on De oliebol

Oliebollen

De oliebol is een typische Nederlandse lekkernij die op oudjaarsdag, 31 december, wordt gegeten. De snack bestaat uit deeg en wordt in olie gefrituurd. Omdat de lekkernij alleen met oud en nieuw wordt gegeten, staan er in de feestmaand december vaak lange rijen voor de oliebollenkramen. Toch zijn er ook kraampjes zoals Noorlander Oliebollen die het hele jaar door op braderieën te vinden zijn. Als je de drukte van de rijen in december wil vermijden is het ook mogelijk om de bollen zelf te maken. Mening liefhebber waagt zich daar ieder jaar en verrast vrienden en familie met een heerlijke oliebol.  De benodigdheden voor het maken van oliebollen zijn: melk, gist, bloem, basterdsuiker, ei, zout en heel veel olie. Dat het woord ‘olie’ in de oliebol wordt gebruikt is dus niet gek, dit deden de mensen in de negentiende eeuw al, toen de lekkernij nog de naam ‘oliekoek’ had. De verdere geschiedenis van de oliebol is niet precies bekend, maar wat iedereen wel weet is dat de snack al jaren met olie wordt bereid. Heel gezond is de typisch Nederlandse lekkernij niet, dus wellicht dat de oliebollenkramen om die reden alleen in de maand december geopend zijn. Wat wel algemeen bekend is, is dat de oliebol enorm lekker is.

Soorten oliebollen

In buurland België zijn de mensen ook groot fan van onze heerlijke oliebollen, hier wordt de snack echter alleen zonder vulling gegeten. In Nederland hebben klanten de mogelijkheid om te kiezen voor een bol met of zonder vulling. Vullingen kunnen bestaan uit rozijnen, krenten, sukade of appel. Naast oliebollen bieden de meeste kraampjes ook andere lekkernijen aan, waaronder appelbeignets, appelflappen, poffertjes en wafels. Voor elk is er dus wat wils.

Oliebollentest

Vanaf 1993 begon het Algemeen Dagblad, beter bekend als AD met het testen van oliebollen. De krant reisde heel het land door om verscheidene oliebollen te proeven. De oliebollenkraam met de beste oliebollen zou zichzelf dat jaar de beste van het land mogen noemen. Naast het testen van de beste bollen kregen ook de oliebollen die het minst in de smaak vielen een stempel met de slechtste oliebol van het jaar. Na enige ophef over de objectiviteit van de test stopte het dagblad in 2017 met het uitroepen van de beste en slechtste oliebol. Als je nu wil weten welke kraam de lekkerste bollen verkoopt zou je toch echt zelf op pad moeten gaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *